Tässä yläkuvassa näkyy hienosti tuo alin, laho hirsi. Ja pystyyn nostetun levyn vasemmalla puolella lattianrajassa oleva viemäröinti. Sama reikä toimi myös ilmanvaihtona. Eli sinne meni likavesi ja sieltä tuli pakkanen.
Sisäpuolella jatkettiin "hajota ja hallitse" metodilla ja rautakanki sai näin mukavaa jälkeä aikaan. Lattia oli betonilattia, joka oli jollain kummallisella tapaa "kelluva". Purku osoitti sen, että päällimmäisen betonikerroksen alla oli tervattuja lastulevyjä. Ihan kumma ratkaisu märkätilan lattiaksi! No märkiähän ne levyt olikin ja osin täysin muhennosta. Ilmankos se päällä oleva lattia kelluikin. Lastulevyjen alla oli vielä toinen kerros valua ja sen alla runsaasti hiekkaa. Kaikki betoni kuorittiin pois ja jäljellä oli pelkkä hiekka. Tosin sitä piti vielä lisätä monta kottikärryllistä.
Mutta ne hirret. Alin hirsikerta siis meni vaihtoon. Ensin ajattelimme vaihtaa sen uuteen hirteen, mutta asiantunteva "hirsimiehemme" antoi vinkin että entäpä jos vaihdatte tilalle harkon - se kun tulee olemaan taas aika suoraan kosteuden kanssa tekemisissä. Hyvä idea!
Yläpuoleltahan hirsien vaihdon ei luulisi olevan temppu eikä mikään. Se on kuin legoista rakentelis ja sinne vaan lisäilisi. Kenpä meistä ei legoilla osaisi rakentaa? Mutta vaihdappa sieltä alapuolelta! Onneksi oli se hirsimies mukana... Se meni jotenkin näin: ensin sahattiin poistettava hirsi yhdeltä sivulta pois. Syntyneeseen rakoon laitettiin tukia, ettei koko tönö keikahda kun seuraavaa sivua auotaan. Sitten uusi hirsi sahattiin pois - ja laitettiin pönkkää tilalle. Ja tämä sama toistui siis vielä kaksi kertaa.
Operaation seurauksena talo oli tavallaan ilmassa. Seuraava homma oli muurata ne uudet harkot paikalleen ja jättää hetkeksi kuivumaan. Aikanaan koko runko laskettiin sitten takaisin paikalleen.
Kun harkot olivat paikallaan, alettiin tehdä uutta lattiavalua. Hiekka tampattiin tiiviiksi, päälle eristettä, tukiverkko ja sen päälle sementtivalu. Kyllä siinä pyöritettiin myllyä muutaman kerran. Ja tarkkaan vatupassilla mitattiin että kaadot on riittävät. Tässä tapauksessa "kaato" ei ole keilaustermi vaan tarkoittaa sitä, että lattia on reunoilta ylempänä ja matalin kohta on viemärin paikkeilla. Alakuvassa näkyvä sininen ympyrä on se viemärin paikka ja aika keskellä löylyhuoneen lattiaa.
Kuten kuvista näkyy, ollaan jo pitkällä syksyssä ja työvaloa tarvittiin. Oli muuten aika viimeinen hetki tehdä tuo valu - samalla viikolla tuli ensi lumi ja sitten alkoi pienesti pakastaa.
Alakuvassa tulevan pukuhuoneen nurkkausta sisäpuolelta. Siellä vielä näkyy kiilat hirren ja harkon välissä. Tällä tavalla harkot ja lattia kuivuivat kevääseen asti.
Ja tässä kuvakulma tulevien lauteiden kohdalta pukuhuoneen oviaukkoon. Kiuas tulee tuohon kuvan vasempaan laitaan muurin kulmalle. Tai siis ainakin näin suunnittelin. Hieno lattia, eikö? Mutta "tuu kattoo kattoo"! Eli seuraavat huokaisut kuuluivat siihen suuntaan... huoh. Lahoja ylähirsiä ja kattojuoksuja yläviistossa. Kattoremontti sai kuitenkin jäädä suosiolla kevääseen. Ja nythän on jo SE kevät!
Käsi ylös, kenellä on käynyt niin, että remontissa on tullut yllätyksiä tai se on laajentunut odottamattomiin mittasuhteisiin? Voi tätä käsien merta...
Tässä kuvat saunan molemmin puolin harkkojen asettamisen jälkeen.
Ja tässä hyvin ilmastoitu hormi.
Tulipas tästä pitkä tarina. Mutta kyllähän sitä monta päivää tehtiinkiin. Seuraavaksi kerron kun hirsirunko lasketaan alas ja aloitetaan sitten se kattoprojekti. Nyt lähden "Tulitikkuja lainaamaan" :)
Helottavaa helatorstaita.
-Lady of the house
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen